ūüíä Alacsony V√©rnyom√°s (hipotenzi√≥), T√ľnetek √©s Kezel√©s – 2021

Magas v√©rnyom√°s eset√©n hideg v√≠zzel le√∂ntheti mag√°t, 7.. Cs√∂kkenthetŇĎ a magas v√©rnyom√°s gy√≥gyszer n√©lk√ľl? A magas v√©rnyom√°s kezel√©s√©re sz√°mos gy√≥gyszer l√©tezik, amit vagy egyed√ľli gy√≥gyszeres kezel√©sben, vagy egym√°ssal kombin√°lva alkalmazunk rendszeres, de legal√°bb √©venk√©nti √ļjabb √°llapotellenŇĎrz√©ssel k√≠s√©rten. Mindemellett a galagonya v√©di a kering√©si rendszer eg√©szs√©g√©t, a magas v√©rnyom√°s, sz√≠vritmuszavar, valamint em√©szt√©si probl√©m√°k kieg√©sz√≠tŇĎ kezel√©s√©re is haszn√°lj√°k. A galagonya a flavonoid vegy√ľletek sz√©les t√°rh√°z√°t tartalmazza, ennek k√∂sz√∂nheti v√°ltozatos hat√°sait. Bizonyos r√°kkeltŇĎ vegy√ľletek csak azut√°n v√°lnak k√°ross√°, hogy a szervezetben √°talakulnak. Az allilcisztein-szulfoxid (m√°s n√©ven alliin) adja a fokhagyma cisztein-szulfoxid-tartalm√°nak k√∂zel 80%-√°t. Amikor a fokhagym√°t szeletelj√ľk vagy z√ļzzuk, egy alliin√°z nevŇĪ enzim szabadul ki a sejtekbŇĎl, amelynek hat√°s√°ra a cisztein-szulfoxidokb√≥l szulf√©nsavak j√∂nnek l√©tre, amelyek spont√°n m√≥don egy-k√©t perc alatt √°talakulnak tioszulfin√°tokk√°, elsŇĎsorban allicinn√©. √Āltal√°ban az adapteres v√©rnyom√°sm√©rŇĎk is mŇĪk√∂dnek elemekkel, de vannak olcs√≥bb, kisebb eszk√∂z√∂k, amelyek csak ilyen m√≥don funkcion√°lnak. Legink√°bb az √©letm√≥dban keresendŇĎk azok az okok, amelyek a magas v√©rnyom√°s kialakul√°s√°hoz vezetnek. Az Int√©zet Olaszorsz√°g √©s K√≠na 4000 lakos√°n v√©gzett √ļjabb felm√©r√©se szerint, azok k√∂r√©ben, akik sok fokhagym√°ba √©s m√°s hagymaf√©l√©kben d√ļs √©telt fogyasztanak, kisebb volt a gyomorr√°k elŇĎfordul√°si ar√°nya, mint azokn√°l, akik t√°vol tartj√°k magukt√≥l ezeket az illatos n√∂v√©nyeket. Az Ohi√≥i √Āllami Egyetem t√°pl√°lkoz√°skutat√≥i sz√°mos m√≥dszert teszteltek a fokhagym√°s sz√°jszag ellen, √©s azok k√∂z√ľl a tej v√°lt be a legink√°bb.

Hirtelen Vérnyomás Emelkedés Okai

A fokhagym√°s √©tel eg√©szs√©ges, de m√°snap kellemetlen k√∂vetkezm√©nyei vannak embert√°rsainkra n√©zve. A marseille-i konyha fokhagym√°s majon√©ze 1774 k√∂r√ľl keletkezett, a bouillabaisse-hoz, nyers √©s p√°rolt z√∂lds√©gekhez adj√°k. Az elsŇĎ k√©t sz√°mb√≥l az elsŇĎ a sz√≠v √∂sszeh√ļz√≥d√°sakor f√∂lugr√≥, √ļgynevezett szisztol√©s v√©rnyom√°st mutatja. Saj√°tos az idŇĎskori hipert√≥nia az√©rt is, mert az √©rfali merevs√©ggel √∂sszef√ľgg√©sben alapvetŇĎen a szisztol√©s v√©rnyom√°s emelkedik k√≥rosan, a diasztol√©s v√©rnyom√°s v√°ltozatlan vagy alig nŇĎ, de ak√°r cs√∂kkenhet is a felnŇĎttekn√©l szok√°sos 80 Hgmm k√∂r√ľli √°tlag√©rt√©kekhez k√©pest (ez√©rt is nevezik izol√°lt szisztol√©s hipert√≥ni√°nak). Ez az √©rt√©k a magyar aj√°nl√°s szerint 220 Hgmm, az amerikai szerint 230-240 Hgmm. A k√©t sz√°m√©rt√©k teh√°t a szisztol√©s (√∂sszeh√ļz√≥d√°s) √©s a diasztol√©s (elernyed√©s) nyom√°s higanymillim√©terben – 130/80 Hgmm. Asztali v√©rnyom√°sm√©rŇĎ . A k√©pen pirossal jel√∂lt Szb– BelsŇĎ √°tj√°r√≥ – nevŇĪ pont az alkar belsŇĎ oldal√°nak k√©t ina k√∂z√∂tt helyezkedik el, nagyj√°b√≥l k√©th√ľvelyknyire a k√©ztŇĎ√≠z√ľlet f√∂l√∂tt. A terhess√©g alatti alacsony als√≥ nyom√°s a hipoxia √°llapot√°t id√©zi elŇĎ.Ugyanakkor nemcsak a magzat oxig√©nhi√°nyt szenved el, hanem a nŇĎ l√©tfontoss√°g√ļ szerveinek( agy, sz√≠v, ves√©k) funkci√≥j√°t is megs√©rti. A term√©szetgy√≥gy√°szok azonban a kiv√°lt√≥ okra k√≠v√°ncsiak, √©s annak a megold√°s√°val √©rik el, hogy a v√©rnyom√°s normaliz√°l√≥djon.

Azonban ha t√∂bbsz√∂r egym√°s ut√°n magas √©rt√©keket m√©r√ľnk, azonnali √©letm√≥dv√°lt√°ssal √©s kardiol√≥gus szakorvosi seg√≠ts√©ggel kell a megfelelŇĎ v√©rnyom√°s be√°ll√≠t√°s√°ra t√∂rekedn√ľnk! Geszt√°ci√≥s hipert√≥nia, amennyiben a 140/90 Hgmm-es vagy a f√∂l√∂tti v√©rnyom√°s a 20. terhess√©gi h√©t ut√°n jelentkezik, de a napi vizelettel t√∂rt√©nŇĎ feh√©rje√ľr√≠t√©s 300 mg alatt marad, √©s a 12. sz√ľl√©s ut√°ni h√©tig a v√©rnyom√°s normaliz√°l√≥dik. Mit jelent a 140/90 v√©rnyom√°s √©rt√©k? Annak meghat√°roz√°sa, hogy mit nevezz√ľnk magas v√©rnyom√°snak, elŇĎsz√∂r az √ľzleti √©let k√∂vetelm√©nyek√©nt jelentkezett. Ezt nem minden vizsg√°lat tudta megerŇĎs√≠teni, √©s az elŇĎny a hosszabb t√°v√ļ vizsg√°latokban sem jelentkezett. A magas v√©rnyom√°st cs√∂kkentik, de nem sz√°molj√°k fel a hipert√≥nia kiv√°lt√≥ ok√°t. Ennek oka az orvosi vizsg√°lat idegi reakci√≥t kiv√°lt√≥ v√©rnyom√°semelked√©st okoz√≥ t√©nyezŇĎi.

A magas vérnyomás károsítja a szem ereit, ami miatt homályos látást, látászavart okozhat.

Felm√©ri a hipert√≥nia s√ļlyoss√°g√°t, √©s ennek megfelelŇĎen hat√°rozza meg a kezel√©st. A kezel√©st 3-4 alkalommal ism√©telt√©k meg. A gerezdeket szorosan kism√©retŇĪ (neszk√°v√©s) √ľvegekbe rakjuk, 3-4 szem borsot sz√≥runk k√∂z√©, a tetej√©re 1 bab√©rlevelet tesz√ľnk. Azt azonban szem elŇĎtt kell tartani, hogy az√©rt izzad valaki, mert t√ļl sok a felesleges hŇĎ, amit le kell adni. A magas v√©rnyom√°s k√°ros√≠tja a szem ereit, ami miatt hom√°lyos l√°t√°st, l√°t√°szavart okozhat. Egy kardiol√≥gus fŇĎorvos szerint a tejet nem kedvelŇĎ (pl. mert egyeseknek hasmen√©st okoz, vagy ak√°rmilyen egy√©b ok miatt) k√ļr√°z√≥k kefirben vagy joghurtban vegy√©k be. NŇĎi v√©rnyom√°sm√©rŇĎ √≥ra . A vil√°g sz√°mos hely√©n var√°zsszerk√©nt haszn√°lt√°k: az √≥kori n√©pek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagym√°t amulettk√©nt, mert √ļgy gondolt√°k, hogy az megv√©di ŇĎket a szemmelver√©s √©s a betegs√©gek ellen. Laborat√≥riumi k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt v√©rlemezk√©k √∂sszetapad√°s√°t is g√°tolj√°k, ami a sz√≠v-√©rrendszeri betegs√©gek megelŇĎz√©s√©ben lehet fontos. Klinikai vizsg√°latokban a z√ļzott fokhagyma, illetve az √©rlelt fokhagymak√©sz√≠tm√©ny fogyaszt√°s√°val siker√ľlt cs√∂kkenteni a v√©rlemezk√©k √∂sszetapad√°si hajlam√°t.

Hozz√°val√≥k: 50 dkg fokhagyma, s√≥, 3 dl olaj, 10 dkg s√≥, 1-1 csapott k√°v√©skan√°l szalicil, √©s bork√©n. K√©t h√©tig s√∂t√©t, hŇĪv√∂s helyen t√°roljuk, √©s naponta √∂sszer√°zzuk. A sz√≠v k√©t √∂sszeh√ļz√≥d√°sa k√∂z√∂tt is m√©rhetŇĎ a v√©rnyom√°s. Az√©rt, hogy ne legyen a f√°jdalmasan kor√°n elt√°voz√≥k k√∂z√∂tt figyeljen v√©rnyom√°sa alakul√°s√°ra. A kialakul√°s okai k√∂z√∂tt lehet √∂r√∂kl√∂tt hajlam, t√ļls√ļly, stressz, mozg√°sszeg√©ny √©letm√≥d, t√ļlzott alkohol √©s cigaretta fogyaszt√°s, ritk√°bb esetekben vesebetegs√©g, pajzsmirigy probl√©m√°k, vagy gy√≥gyszerek mell√©khat√°sa. 1. Mozg√°sszeg√©ny √©letm√≥d kev√©s mozg√°ssal √©s ez√©rt √°ltal√°ban magasabb pulzussal j√°r egy√ľtt. Mivel ez nem egy orvosi oldal, ez√©rt most a r√©szletesebb le√≠r√°sokt√≥l megk√≠m√©ln√©k mindenkit, az interneten rengeteg √∂sszefoglal√≥t lehet tal√°lni arr√≥l, milyen betegs√©gek okozhatnak m√©g magas pulzust. Mely betegs√©gek okozhatnak m√°sodlagos magas v√©rnyom√°st? A v√©rlemezk√©k √∂sszetapad√°sa a s√ļlyos akut √©rrendszeri betegs√©gek (sz√≠vinfarktus, stroke) egyik elsŇĎ l√©p√©se. D√©dnagypap√°nk vir√°gz√≥ gazdas√°g√°ban az egyik termesztett n√∂v√©ny a fokhagyma volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *